Informatie voor patiënten

Per jaar krijgen 25.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. Daarvan houden 1000 tot 2500 mensen langdurig klachten, ook na behandeling. Het gaat om klachten als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.
Het doel van het LymeProspect onderzoek is preciezer te bepalen hoe vaak langdurige klachten voorkomen na de ziekte van Lyme en wat de oorzaken zijn van deze klachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM en de Lyme-centra van het Amsterdam UMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Deelname aan dit onderzoek is afgerond, aanmelden is niet meer mogelijk.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die via een tekenbeet in het lichaam komt. Het eerste signaal is vaak een rode uitslag (een erythema migrans) rond de plaats van de tekenbeet. De ziekte van Lyme kan algemene klachten veroorzaken als hoofdpijn, koorts of gewrichtspijn. Als de ziekte van Lyme niet behandeld wordt, kan het erger worden en ernstige klachten geven zoals uitstralende pijn in armen of benen, zenuwuitval, hartklachten, gewrichtsontsteking en chronische huidaandoeningen. Na behandeling met antibiotica verdwijnen de klachten meestal, maar sommige patiënten houden langdurige soms ernstige klachten, zoals spier- en gewrichtspijnen, vermoeidheid en concentratie- of geheugenproblemen.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is bepalen hoe vaak mensen na behandeling voor de ziekte van Lyme gezondheidsklachten houden, en wat mogelijke oorzaken zijn van die klachten. In Nederland is niet precies bekend of en hoe vaak mensen klachten houden na de ziekte van Lyme, en hoe ernstig die klachten dan zijn. Ook is onbekend wat de oorzaken zijn van het ontstaan van deze langetermijnklachten. Daarom zal in dit onderzoek aan de deelnemers gevraagd worden bloed te laten afnemen en vragenlijsten in te vullen waarmee kan worden onderzocht welke klachten bij de deelnemers vóórkomen en wat mogelijke verklaringen voor de klachten zijn. Het totale onderzoek bij volwassenen duurt van begin 2015 tot eind 2018, meedoen aan het onderzoek duurt per deelnemer één jaar. Deelname van kinderen en jongeren is na 2018 ook nog mogelijk via Tekenradar.nl.

Wie kan meedoen aan het LymeProspect onderzoek?

Deelname aan het onderzoek is mogelijk als:

  • een arts de ziekte van Lyme heeft vastgesteld,
  • er nog niet is begonnen met een antibioticakuur, of als er sinds enkele dagen mee begonnen is; en 
  • er geen klachten meer van eerdere ziekte van Lyme zijn, als er eerder Lymeziekte is geweest.

Let op: dit onderzoek is afgerond. Aanmelden voor deelname is helaas niet meer mogelijk. 

Wat zijn de voor- en nadelen van deelname aan dit onderzoek?

Meedoen aan dit onderzoek heeft voor u geen direct voordeel. Wel kan uw behandelend arts ondersteuning of advies vragen aan de onderzoekers bij het stellen van de diagnose of (verdere) behandeling als u tijdens of na het onderzoek klachten krijgt of blijft houden die door de ziekte van Lyme kunnen komen. Daarnaast draagt u door uw deelname bij aan een betere behandeling van mensen met de ziekte van Lyme in de toekomst.

Nadelen van deelname zijn dat u gevraagd wordt op controle te komen (bij deelname via het ziekenhuis), vragenlijsten in te vullen en dat er bloed en eventueel ook een huiduitstrijkje en huidbiopten worden afgenomen (in het geval van een erythema migrans). Bloedafname is een standaardhandeling die wat pijn of een blauwe plek rondom de prikplaats tot gevolg kan hebben. De hoeveelheid bloed die wordt afgenomen is niet belastend.

Hoe hoor ik over de uitkomsten van dit onderzoek?

Na afloop van het onderzoek ontvangen alle deelnemers een e-mail met de algemene resultaten van het onderzoek.

Het onderzoek voor kinderen en jongeren

Ook aanmelden voor het LymeProspect KIDS onderzoek is niet meer mogelijk. Er is onderzocht hoeveel kinderen of jongeren klachten houden na behandeling en of andere oorzaken een rol spelen dan bij volwassenen.