26 januari 2017

Uit de tientallen projectvoorstellen die werden ingediend heeft ZonMw drie onderzoeksprojecten gehonoreerd. Bij alle drie de voorstellen zijn onderzoekers uit het Radboudumc betrokken.

Waarom overleeft de Borrelia bacterie in patiënten met Lymeziekte?

In het eerste project onderzoeken de Radboudumc-onderzoekers hoe de Borrelia-bacterie het afweersysteem ontwijkt. Patiënten met Lymeziekte hebben een verminderde afweerreactie tegen deze bacterie. De bacterie beïnvloedt de werking van genen en eiwitten die betrokken zijn bij de afweerreactie en kan daardoor overleven. Hoogleraar Leo Joosten, hoofd van het laboratorium Experimentele Interne Geneeskunde: “In dit onderzoek willen we ontrafelen hoe dit precies werkt. Met deze kennis hopen we de afweerreactie tegen de ziekte en de diagnostiek te kunnen verbeteren.”

Hoe betrouwbaar zijn nieuwe diagnostische testen?

Het kan moeilijk zijn om Lymeziekte aan te tonen. De huidige serologische testen maken geen onderscheid tussen een actieve infectie en eerder doorgemaakte Lymeziekte. Hoogleraar Bart-Jan Kullberg, internist-infectioloog en trekker van het landelijke Lymeziekte Expertisecentrum: “Binnen dit project worden testen die door sommige laboratoria al worden aangeboden voor het eerst wetenschappelijk onderzocht en wordt bekeken wat de toegevoegde waarde is in de diagnostiek van Lymeziekte.” In dit onderzoeksproject, dat geleid wordt door het AMC, werken het Radboudumc, het AMC en het RIVM nauw samen.

Hoe verloopt Lyme bij kinderen en wat is hun risico op blijvende symptomen?

Binnen het onderzoek LymeProspect KIDS bekijken de wetenschappers van het RIVM, Radboudumc en AMC samen met kinderartsen of de symptomen bij jonge Lymepatiënten anders zijn dan bij volwassenen. Twintig tot dertig procent van alle tekenbeten en lymeborreliose komt voor bij kinderen. Welke genetische, immunologische en sociale factoren spelen een rol bij het ontwikkelen van langdurige klachten? En zijn er specifieke behandelingen en diagnostiek gericht op kinderen mogelijk? Deze studie is een vervolg op de landelijke LymeProspect studie.

Bron: Radboudumc